Acur Dolması

Tarih: 21.08.2021 08:15
Acur Dolması
Daha acı sevenler kıyma karışımına arzu ettikleri miktarda pul biber ya da isot da ekleyebilirler. Daha ekşi sevenler ise nar ekşisinin veya limon suyunun miktarını 1’er yemek kaşığı olarak değiştirebilirler. Antepte bu dolma bıçak kıymasından yapılmaktadır. Sizin ya da kasabınızın böyle bir mahareti varsa mutlaka bıçak kıymasıyla deneyin. İç harcını 1 gece önceden hazırlayıp gece boyunca buzdolabında dinlendirirseniz yağını ve baharatların çekerek daha da lezzetli bir hale gelir.

 Kuru Acur Dolması için Malzemeler

Dolmanın içi için

 Kuru Acur Dolması Nasıl Yapılır

Kurulukların Hazırlanması

Kuru acurların ipini çıkarıp, kaynar su eklediğiniz tencerede 15-20 dakika kadar kaynatın. Acurların ne çok sert, ne çok yumuşak olması lazım. (Tırnağınızı acura batırdığınızda, tırnağınız acura geçmeli) Kaynama işi bittikten sonta acurları soğuk sudan geçirip, bir kenara alın.

Harcının Yapılışı

Pirinçleri iyice yıkayın ve yarım veya bir saat kadar ılık suda bekleterek süzün. Soğan ve sarımsakları ince ince doğrayın (Kesinlikle rendelemeyin!!! Çok ince olarak keskin bir bıçakla doğrayın). Pirinç, kıyma, soğan, sarımsak, salça (Antep Salçası) ve geri kalan tüm baharatları geniş bir kapta iyice karıştırın. Haşladığınız acur ve biberleri hazırladığınız iç harcı ile doldurun (acurların yarısından daha az iç koyun, yoksa dolmalar patlar) ağızlarını sıkarak, ağız tarafı içe bakacak şekilde tencereye sırayla dizin.

Sos Yapılışı

Bir tavaya zeytin yağını, yarım kaşık salçayı (Antep Salçası) koyup 3-4 dakika kavurun İçine sumak ekşisini, tuzu, sıcak suyu ilave edelim ve karıştırıp, kaynatalım.

Dolmanın Pişirilişi

Dizdiğiniz dolmaların üzerine, dolmaların üzerini kapatacak şekilde hazırladığımız soslu suyu gezdirip, Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakalım, pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar (40dk-60dk arası) pişirip, 5-10 dakika dinlendirden sonra servis edebiliriz, afiyet olsun.

 Kuru Acur Dolması için Püf Noktası

Daha acı sevenler kıyma karışımına arzu ettikleri miktarda pul biber ya da isot da ekleyebilirler. Daha ekşi sevenler ise nar ekşisinin veya limon suyunun miktarını 1’er yemek kaşığı olarak değiştirebilirler. Antepte bu dolma bıçak kıymasından yapılmaktadır. Sizin ya da kasabınızın böyle bir mahareti varsa mutlaka bıçak kıymasıyla deneyin. İç harcını 1 gece önceden hazırlayıp gece boyunca buzdolabında dinlendirirseniz yağını ve baharatların çekerek daha da lezzetli bir hale gelir.

 

Yükleniyor...